fejlec
MEGHÍVÓ
az Első napi program:
Quo vadis Európa?
I.rész
a Második napi program:
Quo vadis Európa?
II.rész
On-Line
jelentkezési lap

Az V. Magyar Világtalálkozó keretében szervezett
KEP 8. TÁRSADALMI PÁRBESZÉD FÓRUM PROGRAMBESZÁMOLÓJA

Támogatásunk

Téma: „Quo vadis Európa?” –KEP Társadalmi Párbeszéd Fórum Európáról

A Magyar Világtalálkozó hagyományosan kiemelt közéleti rendezvénye a Társadalmi Párbeszéd Fórum a Közép-Európai Club Pannonia (KEP) szervezésében. Május 28-29-én „Quo vadis Európa?” címmel a KEP Európa helyzetét, néhány aktuális feladatát vizsgálja elismert szakemberek részvételével. Az előadók között több professzor, akadémikus, az Európai Unió több főtisztviselője, több volt miniszter, államtitkár és más magas rangú személyiség is szerepel.


Részletes videó felvételekkel kiegészített programbeszámoló a fenti linkekre kattintva érhető el!Az V. Magyar Világtalálkozó keretében szervezett 8. KEP Társadalmi Párbeszéd Fórum központi kérdése az elmúlt éveknek az európai integrációra kiható fejlemények áttekintése és következtetések levonása. A globális világválság Európát is válságba sodorta. A válság gyökerei régebbi keletűek, de a pénzügyi válság drámaian hozta felszínre az európai integráció gyengeségeit. A pénzügyi válság recessziót okozott, ami különböző erősséggel valamennyi tagországot érintett. A növekedés visszaesése munkanélküliséghez vezetett, ami egyes országokban különösen a fiatalság körében drámai méreteket öltött. A költségvetési válság az eurót is megingatta, amit csak széleskörű reform intézkedésekkel sikerült stabilizálni. A folyamat legnagyobb vesztese Görögország, az euró-zónából való esetleges kikerülése (Grexit) még most is napirenden van.

A válságot leginkább mint strukturális válságot definiálják, ami azt jelenti, hogy a társadalmi és gazdasági struktúra valamennyi szféráját érinti. Európa egyebek mellett növekedési csapdába került. A válságot nem tudja növekedés nélkül kinőni. Az ösztönző politikák (alacsony kamatok és pénzpumpálás) ellenére a gazdaságok stagnálnak. A megoldást az új energiaforrások hoznák, de ezek kilátásai továbbra is bizonytalanok. Baj van a társadalmi fenntarthatósággal is, hiszen a megszorító intézkedésekkel szemben éles a társadalmi ellenállás. Meggyengültek az európai integráció kohéziós erői, az angolok vagy a katalánok akár ki is léphetnek az Unóból. A politikai válságot erkölcsi válság és szociális konfliktusok kísérik. Megnőttek a biztonságpolitikai és háborús veszélyek is.

Az európai integrációnak új utakat kellene keresni. A reformok nélkül nem tarható fenn. Ehhez hiányzik az országok közötti politikai egyetértés és a demokratikus társadalmi támogatás. A kérdés, merre megy Európa – marad bizonytalannak. Egyetértés van abban, hogy az utak előre vezetnek, de hogyan és merre, abban már kisebb az egyetértés. A Lisszaboni szerződés „a versenyképes szociális piacgazdaság” mellett teszi le a voksot. Párbeszéd segítségével talán közelebb juthatunk ahhoz a társadalmi-politikai konszenzushoz, amivel a válságból ki tudnánk jutni.

A május 28-án tekintélyes közéleti személyiségek részéről elhangzó előadások az Európai Unió működésének jobb megértését célozzák kiemelve olyan aktuális témákat mint a Válaszúton Európa, a biztonságpolitika, Ukrajna helyzete vagy a Kárpát medencei gazdasági kilátások. A május 29-én elhangzó előadások a nagy tapasztalatú előadók részéről érintik „a népvándorlások Európáját”, az Európában (talán Magyarországon) várható 2024-es Olimpiát, a kelet-közép-európai rendszerváltást, az EU aktuális pénzügyi- és civil jogvédelmi kérdéseit.


Védnökök: Prof. Dr. Kovács Árpád – Prof. em. Dr. Palánkai Tibor akadémikus
Helyszín: Budapest, Thomas Hotel és a mellette lévő Konferencia terem (IX., Liliom u. 44-48)
Időpont:2015. május 28-29.


A felkért előadók elismert hazai és külhoni szakemberek.
A rendezvényeken való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!
A program változtatási jogát fenntartjuk!

lablec