fejlec
MEGHÍVÓ
Részletes program:
Újabb kihívások Európában, Közép-Európában a Római Szerződés 60. évfordulóján
On-Line
jelentkezési lap

A VII. Magyar Világtalálkozó keretében szervezett
KEP X. TÁRSADALMI PÁRBESZÉD FÓRUM BESZÁMOLÓJA

Téma: Újabb kihívások Európában, Közép-Európában a Római Szerződés 60. évfordulóján.
(Biztonságpolitika, gazdaság, identitás)


Idén 10. éve rendezi meg a KEP a Társadalmi Párbeszéd Fórumot, amely hagyományosan a Magyar Világtalálkozók kiemelt közéleti eseménye.


Az európai integráció új kihívásaival foglalkozó Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület programja megemlékezik az 1957-évi Római Szerződés 60-ik évfordulójáról is. Az elhangzó előadások fő vizsgálati területei, gondolatai között szerepel egyebek között a biztonságpolitika, gazdaság, identitás.

Előadóink ismert szaktekintélyek, az európai és a hazai politikai, tudományos, gazdasági, társadalmi színtéren a témakör kitűnő ismerői. A rendezvény a KEP küldetésének, hitvallásának, az Európához tartozás eszményéhez illeszkedve a közép-európai országokkal való szoros együttműködés és egymásra utaltság jegyében folytatott tevékenységének újabb láncszeme. Az európai integráció 60-dik évfordulójának megünneplése egyben mérföldkövet jelenthet a korszerű és egyenlő partnerek közti együttműködés valóra váltása irányába történő közös gondolkodás útján, a napi civil élet jobbá tétele érdekében. Ebben a KEP állandó és folyamatos gondolatébresztő, vita- és párbeszédgerjesztő katalizáló szerepének állandó létjogosultsága van, amit a továbbiakban is fokozottan szem előtt tartunk.

Amikor a 60. évforduló kapcsán visszatekintünk az európai összefogás eredményeire és nagy momentumaira, a bővülés változó világgazdasági feltételek között végbement fejlődésére és előre tekintünk a jelenlegi folyamatok keltette új kihívásokra (határok védelme, terrorizmus elleni harc, ökológia, energetikai átállás, fiatalok támogatásának követelménye, eurózona, „kétsebességes Európa” veszélye, Brexit, stb.), igazolást nyerhet, hogy a civilszerveződésünk által vállalt hozzájárulásnak tartósan helye van magunk és a következő generációk gondolkodásának alakításában. Ez még indokoltabbá teszi, hogy munkánkat partnereinkkel együtt még eredményesebbé tegyük. A közelmúltban új partnerünkkel, a legnagyobb európai civil szervezethez tartozó Európa Mozgalom Magyar Tanácsával (EMMT) stratégiai Együttműködési Megállapodást írtunk alá, és ennek a rendezvénynek a megszervezésében és lebonyolításában is együttműködünk.

A konferencián szeretettel várjuk a téma iránt érdeklődőket, fórumaink rendszeres részvevőit és új vendégeinket.


A rendezvény védnökei:
Prof. Dr. Kroó Norbert akadémikus, az Európa Mozgalom Magyar Tanácsa elnöke, az MTA v. alelnöke
Prof. Dr. Kovács Árpád a Költségvetési Tanács elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke
Dr. Mikola István a KKM biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, v. miniszter

A KEP Fórum levezető társelnökei:
a szünet előtt : Dr Czeglédi József, a KEP elnöke

a szünet után : Prof. Dr. Pók Attila az MTA Történettudományi Intézet igazgató helyettese


Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár Konferenciaterme
(Budapest V.ker. Arany János utca 1., II. emelet)

Időpont : 2017. május 19. (péntek) 15 órától - 19 óráig

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!
A program változtatási jogát fenntartjuk!


Támogatónk

lablec