Vajdasági magyar remények

 

Miután a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a legutóbbi szerbiai választásokon csak 4,28 százalékot kapott, a magyar szervezetek újra összefogtak. Szeptember óta magyar nyelvű gimnázium müködik Szabadkán és Zentán, s hamarosan magyar tanítóképzői kar is lesz, és elhatározták egy önálló magyar tévéállomás felállítását. Bunyik Zoltán, a VMSZ alelnöke, aki a tartományban az oktatási és művelődési tárcát vezeti, meglehetősen optimistán nyilatkozott, amikor munkatársunk újvidéki hivatalában felkereste.

 

 

 

         Elfelejtették már a választási vereséget?
– Inkább napirendre tértünk fölötte, február 29-én találkozik majd minden vajdasági magyar szervezet vezetője, hogy a következő választáson véletlenül se üsse fel a fejét a széthúzás, s ne egymás ellen voksoljunk. Az őszi helyhatósági választásoknak még nagyobb a súlya, hiszen 15 százalékos a magyarok aránya a Vajdaságban, és 8 településen van magyar önkormányzat.
– Nagyratörő terveik vannak, de milyen sikerre számíthatnak, ha már nem lesznek kormányon?
- Miután fut egy olyan törvényjavaslat, hogy a kisebbségeknél töröljék el az 5 százalékos küszöböt, esélyünk van rá, hogy újra bekerüljünk a parlamentbe. Ám kétségtelen, hogy kormánytagságunk sokat nyomott a latba. Csak az tudja, aki itt él, hogy milyen nagy dolog a zentai és szabadkai magyar nyelvű gimnáziumok elindítása, azok után, hogy 50 éve a szerbek beolvasztották a régi magyar iskolákat. Bízunk benne, hogy a tartományi parlament elfogadja a szabadkai magyar nyelvű tanítóképző kar felállítását. Ezt jelenti többek között a kormányzati szerep.
– Tavaly megalapították a Mozaik Egyesületet. Mire juthat a Vajdaságban egy alapítvány?
– Támogatásokból, pályázati pénzekből is építkezünk. Újvidéken hamarosan megvásároljuk azt a telket, amin egy egyetemi székházat és kollégiumot építünk majd fel, hiszen itt 1500 magyar hallgató tanul és 100 magyar ajkú egyetemi tanár dolgozik. Szeretnénk egy önálló magyar tévéállomást felállítani. A bejegyzése már folyamatban van. Újvidéken és 50 kilométeres körzetében 80-100 ezer szórványmagyart elérhetnénk, akikhez egyébként már nem jutnak el a magyar nyelvű újságok sem, hiszen tíz embernek falun se viszik már ki a lapot.
– Május elseje után még meszszebb kerülnek az anyaországtól.
– Még mindig nem mondtunk le a kettős állampolgárság megszerzéséről, bár tudjuk, hogy az anyaországban ez számos problémát felvet. Minden kapcsolatra nyitottak vagyunk, nemrég alapítottuk meg a Közép-Európai Pannónia Klub vajdasági szekcióját, s a budapesti központú szervezettel közösen uniós pályázatokon is indulhatunk.
Dalia László

         /Megjelent a „Vasárnap Reggel” 2004. 02. 22-i számában/