A Nagy Háború emlékei a reneszánsz városok felett

(Ausztria – Olaszország)

2009. június 20-24.

Ponte di Piave – FagareMontello – Padova – Monte GrappaAsiago –– Rovereto

Június 20-án 6 órakor indulunk busszal Győrből a régi Petz (ma Révai) kollégium (Szent Imre és a Lomnic utca sarka)  Szállást tudunk biztosítani. Győr – Graz – TarvizióPontebbaPalmanova - Ponte di Piave. Palmanovában a reneszánsz és barokk épülteket körülvevő várfalak is hazaüzennek. Kimegyünk a temetőbe is, ahol zöld bukszussal keretezett negyedekben sorakoznak a sírkövek.  Nyolc órakor vacsora, majd Kulcsár Béla világháborús dalokból összeállított műsorával felkészít a következő napok programjára.

Június 21-én 8 órakor indulunk Vicenzába, ahová ½ 10 kor érünk. Annak az igazát keressük, hogy egyetlen város arculata sem fejezi ki egyértelműbben egy nagy művész elgondolását, mint Vicenza Palladio Andreáét, akinek az antik hagyományokhoz ragaszkodó formáiban Goethe saját művészi ideáljait találta meg. Ennyi talán már elég is a csábításnak.

½ 13 órakor megyünk Roveretóba, ahol eleméri és ittabéi Kiss Ernő aradi tábornok sok légi győzelme arató unokájára emlékezünk.

19 órakor vacsorával – hideg – egybekötött látogatás egy borgazdaságban.

Június 22-én Padovában kezdünk. Idegenvezetőnk lesz, de mi is készülünk. A buszon szólunk a Madonna del Arena kápolna freskóinak alkotójáról, Giottóról, Gattamelátáról, a híres hadvezérről, az őt ábrázoló szoborról és alkotójáról, Donatellóról. Az il Santo templom reneszánsz emlékeihez is felkért vezetőinkkel megyünk közelebb, de a magyar emlékeket mi fedezzük fel. 12 órakor indulunk Nagy Háborúnak a környezetével együtt a legnagyobb emlékművéhez, az 1775 méter magas Monte Grappára vezet az utunk.

Június 23-án ½ 9 órakor indulunk Fagare emlékművéhez, ahol a tízezernél több olasz katona csontjai között van egy amerikai és egy magyar katona. Az amerikai emlékét egy bronztábla őrzi Hemmingwai idézettel. A magyar katonára pedig mostantól egy kerámia váza és benne egy piros muskátli emlékeztet. Emlékezik Trukáné Katona Zsuzsa. Egy nagy térkép előtt ismertetjük a Piavei csatát. 11 órakor érünk a Montellóra. 13 órakor visszamegyünk a szállásra. Kicsit pihenünk, ki így, ki úgy ebédel és 3 óra körül megyünk Trevizóba. Városnézés. Vacsora után fáklyás felvonulással indulunk a véres Piave megkoszorúzására. A solkáni búcsúesthez hasonlóan mos is vörös borral koccintunk mindenre, ami megmaradt. Babits Mihály Pro domo versét elmondja dr. Bedécs Gyula.

Június 24-én utazás haza. Félpanziós ellátás egy *** szállodában Ponte de Piave településen. Várható költségek: 150 EUR és még az ottani költségektől függően, de maximum 10 EUR és 18.000 Ft

 

Jelentkezés:   Dr. Bedécs Gyula

                        Email:                         bedecs@enternet.hu

 

                        Mobil:                        30/ 381 4219

                        Városi vonal.             94/310 680

                        Postai cím:                 9700 Szombathely Szinyei Merse Pál u. 33.