Színes Kalotaszeg és kincses Kolozsvár

2009.augusztus 5-9.

Indulás busszal augusztus 5-én reggel 6 órakor Győr Petz (Révai) kollégium elől. Budapesten felszállás 8 órakor a Budapesti Kongresszusi Központ előtt. A déli órákban érünk Biharkeresztesre. Elfoglaljuk a szállást egy kollégiumban: két ágyas szobák, de közös fürdőszoba. Úgy gondolom, ennyi kellemetlenséget vállalnunk kell, mert Nagyváradon nincs nem találtam a mi kategóriánknak megfelelő szállást. Ezután átmegyünk Nagyváradra és csak este jövünk vissza. Városnézés helyi vezetővel. Az irodalmi életet a buszon ismerjük meg.

Augusztus 6-án utazunk Gyalura, ahol a szállásunk lesz. Egész nap a miénk.  Lesz időnk megnézni Bánffyhunyadot, Kőrösfőt és Csucsát.

Augusztus 7-én reggeli után Kolozsvár 9-től 12-ig városnézés. A Szent Mihály-templom a brassói Fekete-templom után Erdély második legnagyobb temploma. A fejedelemválasztó templomban gótika, renszánsz és a barokk jól megfér egymással. Mátyás-szobor kultusza az aradi szabadság-szoborhoz mérhető. A Fő tér körbejárása közben sok híres palotát megnézünk (Bánffy-palota, Rhédey - palota, Szarvas-ház, Jósika-ház, Mátyás király szülőháza) Ebédelési szünet és szabadprogram. Délután 14 órakor a Tordai-hasadékhoz és Torockóra megyünk.

Augusztus 8-én reggeli délelőtt ismét Kolozsvár. Farkas utcai templom, egyetem és Házsongárd. Ebédelési szünet után Kalotaszegre megyünk, ahol Magyarvistán hosszabb időt töltünk. Majd Kalotaszeg értékei következnek.

Augusztus 9-én utazás haza.

Az első napra vacsorát nem kérünk. Reggeliző helyet keresünk. A másik három éjszakán Gyalun *** Az utazási költség a részvevők számától és a busz nagyságától függ, de ésszerűség határain belül maradunk.

 

Jelentkezés:   Dr. Bedécs Gyula

                        Email:                         bedecs@enternet.hu

 

                        Mobil:                        30/ 381 4219

                        Városi vonal.             94/310 680

                        Postai cím:                 9700 Szombathely Szinyei Merse Pál u. 33.